BAN CASH

Από ένα σημείο και μετά κανείς λογικός άνθρωπος δεν θα εμπιστεύεται τα χρήματά του στο τραπεζικό σύστημα. Ο κόσμος θα συνειδητοποιήσει ότι είναι περισσότερο συμφέρον να κρατάει τα χρήματά του στο στρώμα.

Πρόσφατα ακούσαμε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να λέει πως υπάρχει σοβαρή σκέψη για την κατάργηση της κυκλοφορίας του χαρτονομίσματος των 50 ευρώ. Ταυτόχρονα και στις Ηνωμένες Πολιτείες ο πρώην γραμματέας Κεφαλαίου Λάρυ Σάµερς µε άρθρο του στην Washington Post τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του  χαρτονομίσματος των 100 δολαρίων.

Έγκυροι οικονομολόγοι και τραπεζικοί κύκλοι ενώνουν τις φωνές τους υπέρ της σταδιακής εξάλειψης των μετρητών. Η δικαιολογία είναι πάντα η ίδια: τα μετρητά χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο από τρομοκράτες κι εμπλεκόμενους σε οικονομικά εγκλήματα. Ο Σάµερς μάλιστα επικαλείται µια έρευνα του Χάρβαρντ µε τίτλο: «Δυσκολεύοντας την δουλειά των κακών: μελέτη για την κατάργηση των μεγάλων χαρτονομισμάτων». Οι συγγραφείς της υποστηρίζουν πως χωρίς την δυνατότητα χρήσης χαρτονομισμάτων, τα άτομα που εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες, οι «κακοί», θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες δυσκολίες αλλά και ρίσκα αποτυχίας. Η κατάργηση δηλαδή των μετρητών θα κατέστρεφε το ίδιο το μοντέλο εργασίας τους.

Όλα αυτά όμως είναι αστεία κι ανόητα. Το έγκλημα υπάρχει από τότε που υπάρχει η ανθρωπότητα. Υπήρχε πριν από τα μετρητά και θα συνεχίσει να υπάρχει ακόμα κι αν αυτά σταματήσουν να κυκλοφορούν. Ακόμα πιο παράδοξο όμως είναι ότι όλες οι χρεοκοπημένες κυβερνήσεις είναι τόσο απελπισμένες για οικονομική ανάπτυξη, ώστε υπολογίζουν τα έσοδα από τις παράνομες δραστηριότητες (διακίνηση ναρκωτικών, πορνείας κ.ά) στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν τους! Άρα, αφού τα συγκεκριμένα έσοδα μπορούν να είναι µόνο «μετρητά», ο περιορισμός των μετρητών, καταλήγει στον περιορισμό του ΑΕΠ!

Τι κρύβεται όμως πίσω απ’ όλα αυτά; Γιατί ξαφνικά τόσο μεγάλη συζήτηση και κινητικότητα για να καταργηθεί ένα µέσο που χρησιμοποιείται και για εγκληματικές δραστηριότητες αλλά µόνο από ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού;

 

Τα μετρητά Αχίλλειος πτέρνα του συστήματος

 

Οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως διατήρησαν χαμηλά επιτόκια, σχεδόν μηδενικά, για οχτώ περίπου χρόνια. Και παρότι έχουν δημιουργήσει τεράστιες φούσκες και υπέρογκα χρέη οι πολιτικές τους οι κινήσεις τους δεν αποδίδουν – ειδικά στην Ευρώπη, η απόπειρα για επανεκκίνηση της οικονομίας (µε ταυτόχρονα πληθωριστικά ζητήματα) έχει αποτύχει. Και βλέποντας πως αυτές οι πολιτικές δεν αποδίδουν, η λύση που προκρίνουν  είναι… η συνέχιση της προσπάθειας µε τον ίδιο ακριβώς τρόπο!

Τα ευρωπαϊκά επιτόκια αυτή τη στιγμή είναι μηδενικά. Της Ιαπωνίας επίσης. Και στις Ηνωμένες Πολιτείες τα μηδενικά επιτόκια είναι υπό σκέψη. Φαίνεται ότι δεν εν έχουν άλλη επιλογή: η αύξηση των επιτοκίων θα οδηγούσε σε βέβαιη χρεοκοπία τις κυβερνήσεις και θα απέκλειε κάθε πιθανότητα οικονομικής ανάκαμψης. Για όσο διάστημα η παγκόσμια οικονομία είναι αδύναμη, οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν άλλη δυνατότητα παρά να ρίξουν τα επιτόκια σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα. Με αυτό το δεδομένο όμως τα αρνητικά επιτόκια θα είναι η χαριστική βολή για το οικονομικό σύστημα. Αργά ή γρήγορα, οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να πληρώσουν τα μεταξύ τους τεράστια αρνητικά επιτόκια αλλά και τα αντίστοιχα στις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες θα αναγκαστούν να μετακυλήσουν τα ίδια αρνητικά νούμερα στους πελάτες τους. Πολλές τράπεζες ήδη το κάνουν, ειδικά σε μεγάλους καταθέτες. Το έχουμε δει να συμβαίνει στην Ευρώπη. Μερικές τράπεζες χρεώνουν τους πελάτες µε αρνητικά επιτόκια στις αποταμιεύσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις πληρώνουν πελάτες για να δανειστούν χρήματα!

Είναι µια καθαρή τρέλα. Από ένα σημείο και μετά κανείς λογικός άνθρωπος δεν θα εμπιστεύεται τα χρήματά του στο τραπεζικό σύστημα. Ο κόσμος θα συνειδητοποιήσει ότι είναι περισσότερο συμφέρον να κρατάει τα χρήματά του στο στρώμα. Σαφώς δεν θα τα τοκίζει αλλά θα απαλλαγεί από τα έξοδα τραπεζικών λογαριασμών. Ένα παράδειγμα: ένας τραπεζικός λογαριασμός 200.000 $ µε αρνητικό επιτόκιο 1%, αφήνει στην τράπεζα 2.000 $ κάθε χρόνο. Είναι ξεκάθαρα πιο λογικό και συμφέρον να αγοράσει κάποιος ένα χρηματοκιβώτιο και να κρατήσει τα χρήματά του στο σπίτι.

Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι οι τράπεζες δεν έχουν χρήματα. Δεν υπάρχει αρκετό χρήμα σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα για να καλύψει, να πληρώσει, έστω και ένα μικρό τμήμα, των τραπεζικών καταθέσεων. Ακόμα πιο σημαντικό: οι τράπεζες σε Ευρώπη και Αμερική παρουσιάζουν μεγάλη έλλειψη ρευστότητας. Επενδύουν το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεων σε μακροπρόθεσμα δάνεια ή τραπεζικά προϊόντα αμφιβόλου αξίας και απόδοσης όσο και αν αυτό φαίνεται ηλίθιο.

Πολλές τράπεζες αρχίζουν ήδη να μετέχουν σε µια πολύ σοβαρή στροφή των ισολογισμών τους, αφήνοντας σε αναμονή τα προς πώληση ομόλογα. Είναι ένα λογιστικό τρικ µε σκοπό να κρύψουν τις απώλειες στα χαρτοφυλάκια των δικαιούχων. Αυτό όμως σημαίνει ότι διαθέτουν πολύ μικρότερη ρευστότητα από αυτή που απαιτείται για να υποστηρίξουν τις αναλήψεις των πελατών τους.

Η παράπλευρη απώλεια λοιπόν των αρνητικών επιτοκίων είναι ότι ο κόσμος ωθείται στο να κρατά τα χρήματά του εκτός των τραπεζών. Μια αυξανόμενη τάση σε αναλήψεις θα έκανε το τραπεζικό σύστημα να καταρρεύσει. Οι τράπεζες δεν θέλουν αυτό να συμβεί. Αφού όμως δεν έχουν άλλη επιλογή παρά την συνέχιση αυτής της πολιτικής, η μόνη εναλλακτική που έχουν είναι η κατάργηση των μετρητών και η υποχρέωση του καταναλωτή να κρατάει τα χρήματά του εντός του συστήματος.

Αναμφισβήτητα πρόκειται για µια νέα μορφή κεφαλαιακού ελέγχου, για ένα μασκαρεμένο κάπιταλ κοντρόλ, που μέρα µε την μέρα έρχεται ακόμη πιο… κοντά µας.

Τάιλερ Νράρντεν

απόδοση για το φτου ξελεφτερία:  Ιωάννα Λιακοπούλου

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s